Året med Vårt gemensamma Sverige

Sedan starten 2014 har vi i föreningen Equal Rights for Integration jobbat för att främja mänskliga rättigheter, integration och mångfald. Integration är en långsam process, och kan handla om allt från att lära sig några nya ord på ett nytt språk, till att behöva granska hela sig själv och sina livsåskådningar för att våga möta andra. Det kan också handla om kommunpolitik, om bostäder och arbetsmarknadsinsatser. Integration sker lika mycket i hela samhället som det sker mellan dig och mig.

2018 blev vi beviljade projektstöd från Myndigheten för ungdoms och civilsamhällefrågor (Mucf) och startade upp projektet som vi kallat ”Vårt gemensamma Sverige”. Tanken var att samla unga vuxna från olika bakgrunder och kulturer och ge dom kunskap och redskap att själva engagera sig mot rasism och främlingsfientlighet, på sätt som de själva väljer. Med föreningens integrationsarbete i bakhuvudet fanns en stark övertygelse om att en lyckad integration är en förutsättning för minskad rasism i samhället. Nu har det gått ett år sedan projektet startade och oj, vilket år det har blivit! I januari rapporterade TV4:s program Kalla Fakta om hur hundratals svenskar med utländskt ursprung vittnar om att de blivit kontrollerade av polis utan anledning och en debatt om rasprofilering inom den svenska polismyndigheten drog igång. Enligt stiftelsen Expos årsrapport över rasideologisk aktivism i Sverige så har vit makt-aktivismen ökat, och på SVT Nyheter den 29 maj går det att läsa att RFSL ställer in sin medverkan i Almedalen i år, efter hot från nazister. Och samtidigt i Norrköping har ett gäng unga vuxna träffats en gång i veckan för att lära av varandra, diskutera och ta fram sina egna idéer på hur de vill motverka rasism. När de hade bestämt sig för vilka idéer de gillade mest så har satte de igång,

De har gått runt på stan och intervjuat folk, de har arrangerat en manifestation och ett kulturevent, målat sina egna banderoller, gått på föreläsningar och deltagit i diskussioner och workshops. De har fått människor att tänka och reflektera. Och de har skrattat och haft kul under tiden. Följ länkarna ovan för att läsa mer om allt som hänt under projektet.

När nazister hotar våra vänner och grannar, då är det svårt att ha tålamod med långsamma integrationsprocesser. De är viktiga och de behöver få ta tid. Equal Rights for Integration, bland många andra, kommer se till så att integrationsarbetet inte glöms bort. Vi kommer fortsätta värna den och vi kommer kämpa för att den utvecklas. Men vänta inte på oss! Gå ut och engagera dig, visa kärlek, stå upp mot rasismen! Gör det nu.

P.S: Är det svårt att veta var en ska börja? Kolla in vad deltagarna i ”Vårt gemensamma Sverige” har gjort under året, och ta inspiration från dem. Du hittar mer information i listan nedan,

Projekt med stöd av MUCF