Unga tillsammans för en inkluderande framtid

Inför valet 2018 var frågan om invandring och integration en av dom frågor som debatterats mycket. Statistik från en opinionsmätning gjord av Eurobarometern, i oktober 2017, visar att svenskar är de som har en mest positiv syn på invandring i EU. Många svenskar tror att invandring för med sig möjligheter snarare än att det ställer till med problem. Samma opinionsmätning visar dock att svenskar också är missnöjd med hur integrationen fungerar. Att misslyckad integration leder till problem både för enskilda individer och för samhället i stort, säger sig själv. Problem som vi just nu och i framtiden behöver ta tag i. En förutsättning för att lyckas med detta är förståelse. Främlingsfientlighet löser inga problem.

Vårt gemensamma Sverige

Föreningen Equal Rights for Integration driver under året ett antirasistiskt integrationsprojekt, med finansiering från MUCF, som kallas “Vårt gemensamma Sverige”. En grupp unga vuxna från olika bakgrunder och kulturer har under hösten träffats och förutom att fika och lära känna varandra så har de också börjat fundera kring och prata om olika frågor. Vad är främlingsfientlighet egentligen? Vad är rasism? Vem är svensk och vad betyder det att vara svensk? Men de sitter inte bara och pratar. Tillsammans kommer de på idéer för hur de kan göra samhället lite mindre främlingsfientligt och lite bättre – för alla. Under våren och sommaren 2019 kommer de få möjlighet att göra dessa idéer till verklighet. Tillsammans får de välja vilka sätt de vill jobba på. Till exempel kan de använda film eller musik, de kan göra intervjuer eller ordna och hålla i kurser om mänskliga rättigheter och allas rätt att bli behandlad och bemött jämlikt. Vilka sätt kommer fungera bäst för dom? Det återstår att se.

Vad händer i projektet

Det svenska valet är över sedan länge och det har tog lång tid för politikerna att komma överens och bilda regering. Men trots detta har livet i Sverige har fortsatt som vanligt och det är upp till oss alla, oavsett om du är född här eller har flyttat hit, att avgöra vilket samhälle vi vill ha i framtiden. Att ställa krav på våra folkvalda. Och att hitta sina egna sätt att engagera sig på. Att lösa problemen med integration eller skapa en värld där alla på riktigt är lika mycket värda är ingen liten uppgift. Men det finns många, många människor i Sverige som väljer att ta sig an en liten del, och dra sitt strå till stacken. Därför ska det bli spännande att se vad deltagarna i Vårt Gemensamma Sverige väljer att göra. För det är ju faktiskt också deras framtid det handlar om. Är du nyfiken vad som händer i projektet kan du följa oss på sociala medier och i vårt nyhetsflöde här på hemsidan.


Projektet ”Vårt gemensamma Sverige” har fått stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Projekt med stöd av MUCF